Charlot

Go to content
Grafičke usluge

Tampon tisak

Tampon tisak je tehnika indirektnog tiska za koju se izrađuju klišeji, koji predstavljaju tiskovnu formu, s udubljenim tiskovnim elementima. Otisak se postiže tako što se boja pomoću elastičnog gumenog tampona s metalne ploče klišeja prenosi na tiskovnu podlogu, odnosno željeni predmet. Budući da su tamponi izrađeni od mekane gume, otisak se može postići i na mekšim predmetima bez straha od njihovog oštećivanja. Tamponi mogu biti u različitim oblicima i veličinama, tako da je moguće preslikati motiv na gotovo svaku površinu, uključujući neravne i zaobljene neupojne podloge.
U tehnici tampon tiska moguće je otisnuti motive od jedne boje do punog kolora, no zbog specifičnosti ove tehnike najčešći su zahtjevi za jednobojnim tiskom.

Specifičan način prijenosa otiska ovoj tehnici tiska daje mogućnost tiska na ravne, no i zaobljene, pa čak i udubljene predmete, zbog čega je tampon tisak prvi izbor za tiskanje na proizvode koji nemaju ravnih površina za tisak.
Ovu vrstu tiska možemo koristiti za tisak predmeta izrađenih od mnogo različitih materijala. To su: plastika, staklo, keramika, guma, metal, drvo, PVC, polieten i drugi.
Tampon tisak je idealan za male predmete, gdje će se koristiti otisak promjera do 10 cm. Iz tog razloga, najčešći artikli za tampon tisak su: olovke, upaljači, razni privjesci, šalice, pepeljare i ostali promotivni artikli.
Osim toga, tampon tisak je kao stvoren za dotisak amblema na plastične, keramičke i staklene proizvode kao što su šalice za kavu, čaše, tanjuri i slični obli ili udubljeni predmeti. Ako su u pitanju manje količine za tisak, te ako je promjer otiska veći od 10 cm, preporučujemo sitotisak.


Prednosti tampon tiska:

   
- tisak na neravne/nepravilne površine
   
- tisak na udubljene površine (npr. unutrasnjost pepeljare)
   
- dvokomponentna boja
   
- tisak otporniji na habanje
  
- omogučuje brzo sušenje i isporuku velikih količina u kratkom roku


Back to content